Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa - Infantil


BASTIEN, Emmanuelle.
M'agrada
Trad. María Teresa Rivas. Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana, 2016
Petits
Un imatgiari de cartró molt original, que juga amb pàgines d'un sol color i amb tot un seguit de forats per a crear imatges senzilles de formes rodones: pèsols, bombolles, flocs de neu, la lluna...

BIELINSKY, Claudia.
El millor regal del món!
Barcelona: Baula, 2016
Petits
(Descobreix) Obrir i tancar pestanyes a la recerça d'un regal per al pare ós. Una proposta de llibre cartró, ben editada i molt acolorida, llaminera per als petits de casa. A més a més, sota de cada pestanya, els objectes trobats ens conviden a comptar de l'1 al 10.

CAPDEVILA, Roser.
El camp.
Barcelona: Angle, 2016
Petits
Amb aquest títol i La ciutat, l'autora enceta la col·lecció Descobreix, actualitzant alguns dels seus primers llibres d'imatges sense mots publicats a la mítica col·lecció Mirem de La Galera.

DENEUX, Xavier.
ABC Book.
Barcelona: Combel, 2016
Petits
Abecedari visual en format cartró, amb encunyats pensats per als més petits. A cada doble pàgina es presenta una lletra i s'acompanya amb una paraula en anglès i la seva traducció.

GOMI, Taro.
Tots fem caca.
Trad. Juan Carlos Silvi. Barcelona: Blackie. Little Books, 2016
Petits
Reedició del 1977 d'un llibre per als més petits que explica la base del sistema digestiu. Tots els éssers vius mengem i per tant, fem caca. Les obres del dissenyador i il·lustrador japonès Taro Gomi s'han convertit en un clàssic de la literatura infantil gràcies al seu llenguatge gràfic, molt proper als infants.

GREDER, Armin.
El senyor serp.
Trad. Sara Palomares. Mataró: A Buen Paso, 2016
Petits
Un llibre joc de factura elegant on els més petits hauran de passar pàgina per descobrir què és realment allò que trobem a cada pàgina, que sembla una serp, però que no ho és. Ideal per a fer l'exercici d'anticipació, bàsic en el procés de llegir.

KRAUSS, Ruth.
Un clot és per cavar-hi. Primer llibre de definicions.
Versió de Miquel Desclot; Il·lustr. Maurice Sendak. Pontevedra: Kalandraka, 2016
Petits
Llibre escrit i il·lustrat originàriament l'any 1952 que, malgrat presentar-se com un primer diccionari, es tracta més aviat d'una mirada ingènua del món de la infància. Els més petits hi veuran representats els seus jocs, els seus amics i les estones de felicitat compartida.

ALEMAGNA, Beatrice.
Un gran dia de res.
Trad. Bel Olid. Barcelona: Combel, 2016.
Primers contes per compartir
Un nou àlbum de l'autora italiana que, en una primera lectura, diríem que parla de com les pantalles han canviat el dia a dia dels nostres infants. En una lectura més profunda, ens trobem amb un retrat que ens parla del temps lliure, de la connexió amb la natura i del fet de sentir-se viu.

BESTARD, Aina.
Què s'amaga dins el mar?
Valls: Cossetània Edicions, 2016
Primers contes per compartir
En un moment que els efectes, lupes i jocs visuals estan de moda en l'àlbum il·lustrat, no podem passar per alt la feina d'aquesta autora catalana. Després de posar les lupes de colors al servei del bosc, ara torna amb un llibre joc que convida a mirar sota el mar. Poesia, elegància, sorpresa i experimentació.

BUTCHART, Pamela.
Mai facis pessigolles al tigre.
Il·lustr. Marc Boutavant. Trad. Antoni Lillet. Barcelona: Libros del zorro rojo, 2016
Primers contes per compartir
Si a una nena moguda, terrible, que no para mai quieta se li dóna una ordre com ara: “mai facis pessigolles al tigre”, ja us podeu imaginar què passarà. En aquest àlbum text i il·lustracions s'alien a la perfecció per a fer-nos passar una estona molt i molt divertida.

CALI, Davide.
Pesolet.
Il·lustr. Sébastien Mourrain. Trad. Pau Joan Hernàndez. Barcelona: Baula, 2016
Primers contes per compartir
Tal i com indica el seu nom, el protagonista d'aquesta història és un nen petit petit. Però no per això en Pesolet deixa de fer tot allò que vol. Una història senzilla, sense grans pretensions, però que connecta amb el lector, clara, amb un missatge positiu i una sorpresa argumental final molt ben trobada.

SANDOVAL, Antonio.
L'arbre de l'escola.
Trad. Teresa Duran. Il·lustr. Emilio Urberuaga. Pontevedra: Kalandraka, 2016
Primers contes per compartir
Ambientada dins el pati d'una escola, aquesta història mostra com un petit arbre, esquifit, acaba creixent de forma espectacular gràcies a l'amor i la cura d'un infant. Més enllà del respecte medioambiental, el conte parla de vincles, de la protecció, del treball col·laboratiu, de prendre exemple...

UNGERER, Tommy.
Emili.
Trad. Carlos Mayor. Pontevedra: Kalandraka, 2016
Primers contes per compartir
Reedició d'un clàssic del gran Tommy Ungerer, que malgrat els anys, manté el seu sentit de l'humor i l'enginy. La història d'aquest pop extraordinari i les seves aventures vénen per quedar-se, al costat d'altres clàssics de l'autor com Adelaida i Crictor, també recuperats per Kalandraka.

ALCÁNTARA, Ricardo.
L'ós que volia deixar de ser petit.
Il·lustr. Judit Morales; Adrià Gòdia. Lleida: Pagès Editors, 2016 (Nandibú)
A partir de 5 anys
Una primera lectura en solitari o una història amb estructura de conte clàssic per compartir petits i grans. El protagonista és un petit ós que s'enfronta a les proves per decidir si ja és prou gran per iniciar un camí en solitari pel bosc. Un llibre sobre el fet de créixer, la relació amb la natura i sobretot, el vincle mare-fill.

BONILLA, Rocio.
Max i els superherois.
Il·lustr. Malet, Oriol; Bonilla, Rocio. Barcelona: Animallibres, 2016
A partir de 5 anys
Bonilla ens torna a enamorar una vegada més amb una història tendra i divertida que connecta de seguida amb els més petits i que és un veritable homenatge a totes les mares. Aquesta vegada s'ha buscat un company il·lustrador de luxe, Oriol Malet, amb qui fan un joc de contrast d'estils molt ben trobat.

CUEVAS, Michelle.
El pescador d'ampolles.
Il·lustr. Erin E. Stead; Trad. Núria Sales i Rovira. Sant Cugat del Vallès: Símbol, 2016.
A partir de 5 anys
Amb la mirada sempre fixe en les onades, el pescador d'ampolles observa amb atenció: si troba una ampolla a l'aigua amb un missatge a dins, l'ha de fer arribar al seu destinatari urgentment. Un àlbum d'una il·lustració poètica i tendra que parla de la soledat, el compromís i l'amistat.

GOUGH, Julian.
Óssa i Conill. Un conill menut i saberut.
Il·lustr. Jim Field; Trad. Marta Salvadó Barcelona: Baula, 2016
A partir de 5 anys
L'Óssa i el Conill són veïns, però poques coses tenen en comú. A més a més, cal dir que mentre l'óssa és de molt bona pasta, el conill és una mica murri. Però no hi ha com tenir problemes i un enemic comú per enfortir els lligams d'amistat.

KIM, Jang-Sung.
Dents de lleó.
Il·lustr. Hyun Gyung Oh. Trad. Sebastián Parodi. Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana, 2016
A partir de 5 anys
Aquest àlbum va merèixer una menció especial al Bologna Ragazzi Award 2015, com a llibre de no ficció. Amb un text breu i un seguit d'escenes que giren al voltant d'aquestes plantes: les dents de lleó, els autors reflexionen sobre l'essència de les coses, allò immutable que hi ha en cada ésser viu.

MOLIST, Pep.
Les quatre estacions d'en Bru.
Il·lustr. Zuzanna Celej. Lleida: Pagès, 2016 (Nandibú; 8)
A partir de 5 anys
L'ós Bru és el protagonista de quatre històries que transcorren al llarg de les quatres estacions. Des del dia que neix fins que a poc a poc es fa gran, coneixarem com és la vida d'un ós bru com els que podem trobar pels Pirineus. La poesia i la tendresa tant del text com de les il·lustracions fan del llibre una veritable meravella.

ASENSIO, Albert.
El banc blau.
Barcelona: Babulinka Books, 2016
A partir de 7 anys
El banc blau és el referent d'aquest parc. Des de fa anys és el testimoni presencial de moltes històries, algunes alegres i d'altres tristes, que comencen i acaben i tornen a començar. Històries d'amor, d'amistat, de guerra... Històries cícliques, com el temps que passa, com les estacions que fan canviar el decorat d'aquest parc.

BADAL, Josep L.
El misteri de la lluna.
Il·lustr. Zuzanna Celej. Barcelona: La Galera, 2016 (Hopi; 1)
A partir de 7 anys
Primer llibre de la col·lecció Hopi, que gira al voltant de les aventures d'uns infants de l'internat Sharlok Home. El Ferran, que acaba de trobar misteriosament un cadell de gos, i la Balbina, esdevindran un inexpert però valent equip de joves detectius.

CALDERS, Pere.
El barret prodigiós i la barraca de monstres.
Il·lustr. Pep Boatella. Barcelona: Comanegra, 2016
A partir de 7 anys
L'any 1936 Pere Calders va publicar aquest conte dins el recull El primer arlequí. Vuitanta anys després el text íntegre apareix editat de forma autònoma amb les il·lustracions de Boatella. A la història, protagonitzada per un cavall d'espases de la baralla espanyola i dues dames de la baralla francesa, s'hi troben els trets propis de la prosa de l'autor: l'humor, el realisme màgic i l'abusurd.

GALLIEZ, Roxane Marie.
Espera't Miyuki.
Il·lustr. Seng Soun Ratanavanh; Trad. Pau Joan Hernández. Barcelona: Joventut, 2016
A partir de 7 anys
Un text poètic i subtil que ens parla de la paciència i la importància de saber esperar i observar. La petita Miyuki està tan nerviosa per veure com floreix el jardí del seu avi, que surt esverada a buscar aigua pura per poder accelerar el procés. La seva impaciència fa que es perdi l'espectacle de la primavera.

GARCIA I CORNELLÀ, Dolors.
Jaume I i el vuitè passadís.
Il·lustr. Pol Cunyat. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2016
A partir de 7 anys
Malgrat tractar-se d'una ficció en la línia dels llibres d'aventures de colla, aquest relat ens apropa a la figura de personatges il·lustres de la història catalana, com Jaume I i Ramon Berenguer. El ritme àgil, la maquetació i sobretot, tota la part gràfica propera al llenguatge del còmic, fan que ens trobem amb una lectura molt amena per als infants d'aquestes edats.

JOLY, Fanny.
Angelina Purpurina estrena nom.
Il·lustr. Ronan Badel. Trad. Pau Joan Hernàndez. Barcelona: Baula, 2016 (Angelina Purpurina; 1)
A partir de 7 anys
Nova col·lecció de traducció francesa que, malgrat no ser innovadora ni original, farà les delícies dels infants amb ganes de ser grans, que busquen històries realistes, fresques, que reflecteixin el seu dia a dia. De la mà d'Angelina, viurem lluites entre germans, conflictes amb els pares i algunes aventures i misteris al voltant de l'escola.

NOVESKY, Amy.
Cançó de tela: la vida teixida de Louise Bourgeois.
Il·lustr. Isabelle Arsenault. Madrid: Impedimenta, 2016 (La Petita Impedimenta)
A partir de 7 anys
Un àlbum d'edició molt acurada que explica la vida de l'artista i escultora Louise Bourgeois. La seva història familiar, lligada a la reparació de teixits, explica d'alguna manera part de la seva producció artística, propera al món tèxtil i a les aranyes gegants. Al final s'inclou una petita biografia.

SALA I VILA, Carles.
L'home de les mans de xocolata.
Il·lustr. Lluís, Farré. Barcelona: Arcàdia, 2016 (La Meva Arcàdia)
A partir de 7 anys
Aquesta vegada la col·lecció de La Meva Arcàdia ens convida a reflexionar al voltant de la feina i les hores que hi dediquem. A través de la figura d'un xocolater veurem com a vegades la dedicació exclusiva a una activitat professional afecta a la nostra vida personal i social. Però, això és dolent? Hi ha una única resposta?

THÉ, Tjong-Khing.
El Bosco: la extraña historia de Hieronymus, el gorro, la mochila y la pelota.
Barcelona: Ekaré, 2016
A partir de 7 anys
Llibre sense mots que ens convida a passejar per un paisatge molt i molt semblant a l'obra del gran pintor neerlandès. A partir d'un fil argumental que haurem d'anar descobrint, l'autor ens presenta personatges estranys i sorprenents del món de Hieronymus Bosch. Un joc, un exercici de lectura visual i una bona oportunitat per conèixer millor l'obra d'aquest artista.

APPLEGATE, Katherine.
Crenshaw. El gat invisible.
Trad. Jordi Vidal Tubau. Barcelona: La Galera, 2016
A partir de 9 anys
A través de la figura del gat invisible, una mena d'amic imaginari una mica malcarat i estrambòtic, la novel·la ens mostra com els infants, davant de problemes reals i durs, són capaços de trobar en la imaginació el refugi per no deixar-se vèncer. En Jackson té deu anys i, més enllà de molta gana, té pànic de perdre la casa i haver de viure, altre cop, a la furgoneta.

ARSENAULT, Isabelle; Britt, Fanny.
Jane, el zorro y yo.
Trad. Regina López Muñoz. Barcelona: Salamandra, 2016. Graphic (Salamandra) D'una bellesa i una sensibilitat destacable, aquest còmic ens mostra com una jove s'enfronta al bullying en silenci, amb l'únic comfort que li proporciona la lectura. En concret, la història de Jane Eyre, amb qui se sent molt identificada.
A partir de 9 anys
L'arribada simbòlica d'una guineu farà que, finalment, la vida de la protagonista doni un gir i les pàgines comencin a omplir-se de color.

CARRANZA, Maite.
La pel·lícula de la vida.
Il·lustr. Iratxe López de Munáin. Barcelona: Cruïlla, 2016
A partir de 9 anys
Amb aquesta novel·la, Premi Vaixell de vapor 2016, Carranza ens apropa al drama de moltes famílies actuals que arran de la crisi han perdut la vivenda. Sense abandonar el seu estil directa i el seu humor desenfedat, l'autora ens relata el drama de la família de l'Olívia i com aquesta, malgrat les dificultats, se les empesca per tirar endavant de forma enginyosa.

COLLODI, Carlo.
Les aventures d'en Pinotxo: història d'un titella.
Trad. Anna Casassas. Il·lustr. Pep Montserrat. Barcelona: Combel, 2016 (L'Hora dels clàssics)
A partir de 9 anys
Gràcies a la col·lecció de clàssics de l'editorial Combel, comptem a partir d'ara amb una nova versió del Pinotxo, la història coneguda per tots dels titella de fusta que esdevindrà infant. Destacable la feina de traducció d'Anna Casassas i el treball d'il·lustració de Pep Montserrat, dues grans figures del panorama literari del nostre país.

HAIG, Matt.
Un noi anomenat Nadal.
Il·lustr. Chris Mould. Trad. Anna Llisterri. Barcelona: Estrella Polar, 2016
A partir de 9 anys
D'històries sobre l'origen del Pare Noel ja n'hem llegit algunes, de manera que no ens trobem amb una història innovadora ni original. Però la proposta de Haig és entretinguda, amb uns personatges ben dibuixats i atractius, que convida a tirar endavant, fins a Lapònia, per viure aventures i no oblidar que mentre creiem amb la màgia, la vida serà una mica més fàcil.

PENNYPACKER, Sara.
Pax. Una historia de paz y amistad.
Trad. Ricard Gil Giner; Il·lustr. Jon Klassen. Barcelona: Nube de tinta, 2016
A partir de 9 anys
Pax és el nom d'una guineu. I fins ara, ha estat l'amic inseparable del jove Peter. Però la guerra comporta sacrificis i viatges i Peter ha de marxar lluny, a casa de l'avi. Però no per gaire temps. Peter no soporta la separació i creuarà tot el país, en guerra, per a recuperar el seu fidel amic. Relat explicat des dels dos punts de vista: l'infant i la guineu.

SAMSON, Gideon.
Els meus trucs per sobreviure a la classe de natació.
Trad. Caroline De Jong i Gustau Raluy. Il·lustr. Anke Kuhl. Barcelona: Takatuka, 2016
A partir de 9 anys
Amb aquest títol tan descriptiu ja se'ns avança la clau de la història. El noi protagonista, amb pànic a l'aigua, viu aterroritzat per les odioses classes de natació de cada dijous. Pensaments, excuses, estratègies, desfilen per les pàgines d'aquest llibre original, diferent i amb un gir sorprenent que posarà a sobre la taula el tema de les supersticions.

BOMBARA, Paula.
El mar i la serp.
Trad. Bel Olid. Lleida: Pagès, 2016 (Nandibú Horitzons; 1)
A partir de 12 anys
No hi ha segurament una manera millor de conèixer la realitat històrica d'un país que llegint un relat com aquest, escrit des de la contenció d'algú que coneix de primera mà la dictadura militar argentina. La veu d'una nena que pregunta pel seu pare. El dolor de moltes famílies que ploren per la mort d'uns familiars que mai no han pogut enterrar.

GENTILE, Lorenza.
Teo.
Trad. Ana Romeral. Siruela, 2016 (Las Tres Edades; 267)
A partir de 12 anys
Història de difícil classificació protagonitzada per un infant que, davant les constants baralles dels seus pares, creu que només Napoleó pot ajudar-lo. Des de la innocència d'un nen de vuit anys, i amb molta sensibilitat i prudència, en la història apareixen temes punyents com ara la mort i el suïcidi.

MANSO, Anna.
Allò de l'avi.
Barcelona: Cruïlla, 2016 (Gran Angular) Amb aquest llibre Anna Manso va guanyar el Premi Gran Angular 2016.
A partir de 12 anys
Amb el seu to habitual i la seva prosa directa i propera, l'autora planteja com un escàndol polític fa trontollar, per una banda, totes les institucions i la vida pública d'un país. Però també la vida íntima i personal de cada un dels membres de la família implicada.

REINHARDT, Dirk.
Train Kids.
Trad. Montserrat Franquesa Gòdia. Lleida: Pagès, 2016 (Nandibú Jove)
A partir de 12 anys
Train Kids, basada en fets reals, ens apropa la vida de joves que cada any abandonen el seu país d'origen, Guatemala, Hondures, El Salvador, fugint de la pobresa i amb la intenció d'arribar als Estats Units. El seu viatge en tren per tot Mèxic és un veritable infern, una realitat que coneixarem de la mà dels cinc joves protagonistes, que saben que només deu de cada cent sobreviu al viatge.

TORDAY, Piers.
L'última foscor.
Trad. Anna Puente i Llucià. Barcelona: Estrella Polar, 2016
A partir de 12 anys
Arriba per fi el segon volum de la trilogia de L'últim animal salvatge. Aventures i fantasies es donen la mà al voltant de la història d'en Kester, un infant que després de salvar les darreres criatures salvatges de la Terra, s'adona que la seva aventura encara no ha fet més que començar. Història apocalíptica de ritme àgil, amb un protagonista potent, que s'enfronta a tota mena de reptes i aventures.

RIORDAN, Rick.
Les proves d'Apol·lo 1. L'oracle perdut.
Trad. Milo J. Krmpotic. Barcelona: La Galera, 2016
A partir de 12 anys
Zeus, enfadat amb el seu fill Apol·lo, decideix desterrar-lo de l'Olimp i el castiga a viure a Nova York, com un adolescent normal i mortal. Una nova saga, on apareix de nou Percy Jackson, que farà les delícies als seguidors d'aquest autor que tant bé sap lligar l'actualitat amb la mitologia clàssica.

BOSCH, Lolita.
La ràbia.
Barcelona: Ara Llibres, 2016
A partir de 15 anys
En forma de falsa novel·la o documental novel·lat, Lolita Bosch ens parla del bullying des de la seva pròpia experiència. A banda de relatar l'assetjament que va patir a l'institut, Bosch comenta els casos d'altres joves a qui ha entrevistat. Molt interessant la visió que es dóna del tema des de diferents punts de vista i realitats.

CARRANZA, Maite.
Camins de llibertat.
Barcelona: Edebé, 2016 (Periscopi; 21)
A partir de 15 anys
En aquesta novel·la Carranza barreja dues històries que tenen com a punt en comú a la jove Alèxia. Per una banda relata les desventures d'un triangle amorós, ple de moments de comicitat, durant un campament escolta. I per l'altra, una història que vol homenatjar als herois anònims que durant la Guerra Civil van salvar tantes vides ajudant a creuar els Pirineus.

DAHL, Roald.
Els millors relats de Roald Dahl.
Trad. Ferran Ràfols Gesa. Carcaixent: Sembra Llibres, 2016
A partir de 15 anys
Aprofitant que s'acaba l'any del centenari de Roald Dahl, val la pena fer un pas més enllà i llegir alguns dels relats que l'autor va escriure per al públic adult. Si us va atrapar en els seus relats infantils pel seu enginy, mala baba, humor i capacitat de sorpresa, ara podeu comprovar com tots aquests ingredients es multipliquen per dos en els seus contes curts.

FERNÁNDEZ PAZ, Agustín.
La neu interminable.
Trad. Josep Franco. Alzira: Bromera, 2016 (Espurna; 120)
A partir de 15 anys
Ens trobem amb l'obra pòstuma del reconegut escriptor gallec, que va morir just l'estiu de 2016. Cinc guionistes es reuneixen en un hostal solitari d'una zona muntanyosa de Lugo per escriure una sèrie de televisió de por. La tempesta els deixa incomunicats i les pors de cadascú comencen a fer-se realitat.

GOING , K. L..
Xaval gras es menja el món.
Trad. Albert Torrescasana. Barcelona: Edicions de 1984. (Propera parada; 2)
A partir de 15 anys
En una de les llistes que escrivia el protagonista de la molt recomanable novel·la Diari del tot verídic d'un indi a mitja jornada (Edicions de 1984, 2014) apareixia el llibre de Xaval gras. Ara podem llegir-lo i conèixer com la vida d'en Troy, amb disset anys i més de cent-trenta quilos, fa un gir inesperat quan en Curt el salva d'un suïcidi segur. Realisme dur però honest, humor i molta molta música.

VILAPLANA, Silvestre.
La mèdium.
Alzira: Bromera, 2016 (Espurna; 119)
A partir de 15 anys
La vida de la Leiza sempre ha estat especial. Amb quatre anys, a casa seva, ja van detectar que tenia un do: preveure el futur. Però quan la seva història apareix publicada en una revista, tot es complica. La capacitat de llegir l'esdevenir desperta molts interessos polítics i econòmics i Leiza es converteix en un objecte molt preuat.


Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa 2017